Home / Workshop program

Workshop program

The event will operate on Queensland time / AEST / UTC+10h / GMT+10h


 
Friday the 24th of May 2024

The First International AIS School of Digital Immunohistochemistry

Time Title & Speaker Duration
8:00am – 8:15am Registration open (QLD time)
 
8:15am – 8:30am Introduction.
Glenn Francis, President of the Australasian Immunohistochemistry Society
15min
8:30am – 8:55am A short introduction to digital pathology/IHC: definition, key concepts, and clinical integration aspects
Eugen Petcu, The Australasian Immunohistochemistry Society NYIT-Histo Lab Core and Biomedical Sciences, Old Westbury, NY, USA
and Griffith University School of Medicine and Dentistry, Gold Coast Campus, Queensland, Australia
25min
9:00am – 9:25am IHC Calibration and Control for Digital Analysis
Yukako Yagi, Department of Pathology, Warren Alpert Center for Digital
and Computational Pathology, Memorial Sloan Kettering, New York, NY, USA
25min
9:30am – 9:55am Incorporating Digital Image Analysis into EQA.
Andrew Dodson, UK NEQAS for Immunocytochemistry and In-Situ Hybridization, London, United Kingdom
25min
10:00am – 10:30am Coffee break
 
30min
10:30am – 10:55am Development, validation, and implementation of an AI tool for prostate cancer
Emiel Janssen, Stavanger University Hospital, Stavanger, Norway
and Griffith University School of Medicine and Dentistry, Gold Coast Campus, Queensland, Australia
25min
11:00am – 11:30am Automated HER2 assessment on H&E, IHC, and Dual ISH
Yukako Yagi, Department of Pathology, Warren Alpert Center for Digital
and Computational Pathology, Memorial Sloan Kettering, New York, NY, USA
25min
11:35am – 12:00pm Our experience in being a reference center for EMPAIA
Emiel Janssen, Stavanger University Hospital, Stavanger, Norway
and Griffith University School of Medicine and Dentistry, Gold Coast Campus, Queensland, Australia
25min
12:00pm – 12:25pm Ethical and legal aspects related to AI/digital pathology and IHC diagnosis.
Eugen Petcu, The Australasian Immunohistochemistry Society NYIT-Histo Lab Core and Biomedical Sciences, Old Westbury, NY, USA
and Griffith University School of Medicine and Dentistry, Gold Coast Campus, Queensland, Australia
25min
12:30pm – 1:30pm Lunch
 
60min
 
Friday the 24th of May 2024

The Eighth International Workshop in Diagnostic Immunohistochemistry

1:00pm – 1:30pm Registration open (QLD time)
 
30min
1:30pm – 1:45pm Welcome message
Glenn Francis, President of the Australasian Immunohistochemistry Society
15min
1:50pm – 2:35pm A Four Decade Journey Through Markers of Carcinomas of Unknown Primary – Keynote lecture
Allen Gown, Tumor markers and immunohistochemistry, Seattle, WA, United States
and The University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada
45min
2:40pm – 3:10pm How to solve melanocytic problems
Thomas Brenn, Department of Pathology, University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA
25min
3:15pm – 3:45pm Coffee break
 
30min
3:45pm – 4:15pm The use of immunohistochemistry in era of molecular pathology
Fadia Mitali, ACT Pathology, Canberra Health Services
and Canberra Clinical School, ANU School of Medicine and Psychology, Canberra, Australia
30min
6:00pm – late Cocktail Reception
 
 
Saturday the 25th of May 2024

The Eighth International Workshop in Diagnostic Immunohistochemistry

Time Title & Speaker Duration
8:30am – 9:00am Registration open (QLD time)
 
9:00am – 9:25am Technical test approach: the pre-analytical phase
Piero Nelva, Monash Medical Centre, Melbourne, VIC, Australia
25min
9:30am – 9:55am Technical test approach: the analytical phase
Suzanne Parry, UK NEQAS for Immunocytochemistry and In-Situ Hybridisation, London, United Kingdom
25min
10:00am – 10:25am Technical test approach: the post-analytical phase
Andrew Dodson, UK NEQAS for Immunocytochemistry and In-Situ Hybridisation, London, United Kingdom
25min
10:30am – 11:00am Coffee break
 
30min
11:00am – 11:25am An update on immunohistochemistry controls – Monash perspective
Piero Nelva, Monash Medical Centre, Melbourne, VIC, Australia
25min
11:30am – 11:55am Dual immunohistochemical stains as diagnostic aids
Beena Kumar, The Australasian Immunohistochemistry Society
and Monash Medical Centre, Melbourne, VIC, Australia
25min
12:00pm – 12:25pm Companion Diagnostic vs. Laboratory Developed Test: Experience from the UK NEQAS PD-L1 in Triple-Negative Breast Cancer EQA
Suzanne Parry, UK NEQAS for Immunocytochemistry and In-Situ Hybridisation, London, United Kingdom
25min
12:30pm – 1:00pm Lunch
 
30min
1:30pm – 1:55pm The role of immunohistochemistry in cytology
Julia Pagliuso, The Royal College of Pathologists of Australasia-Quality Assurance Programs (RCPA-QAP) – St Leonards NSW, Australia
25min
2:00pm – 2:25pm Ki-67 as a prognostic marker in early hormone receptor-positive breast cancer
Andrew Dodson, UK NEQAS for Immunocytochemistry and In-Situ Hybridisation, London, United Kingdom
25min
2:30pm – 2:55pm The Ki-67 Antigen Biomarker in Breast Cancer: Are We There Yet?
Allen Gown, Tumor markers and immunohistochemistry, Seattle, WA, United States
and The University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada
25min
3:00pm – 3:30pm Coffee break
 
30min
3:30pm – 3:55pm Useful ancillary tools in the diagnosis of epithelioid vascular tumors
Thomas Brenn, Department of Pathology, University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA
25min
4:00pm – 4:25pm Multi-marker IHC expression in non-muscle invasive bladder cancer
Emiel Janssen, Stavanger University Hospital, Stavanger, Norway
and Griffith University School of Medicine and Dentistry, Gold Coast Campus, Queensland, Australia
25min
4:30pm – 4:55pm Fact or Fiction- Weird IHC Experiences
David Gan, The Australasian Immunohistochemistry Society and Princess Alexandra Hospital – Brisbane, QLD, Australia
and RCPA-QAP Team – St Leonards, NSW, Australia
25min
6:00pm – Gala Dinner
 
 
Sunday the 26th of May 2024

The Eighth International Workshop in Diagnostic Immunohistochemistry

Time Title & Speaker Duration
9:00am – 9:25am The role of IHC/IF in medical renal biopsies evaluation
Fadia Mitali, ACT Pathology, Canberra Health Services
and Canberra Clinical School, ANU School of Medicine and Psychology, Canberra, Australia
25min
9:30am – 9:55am Immunohistochemistry – our friends or foes, case studies.
Beena Kumar, The Australasian Immunohistochemistry Society
and Monash Medical Centre, Melbourne, VIC, Australia
25min
10:00am – 10:30am Coffee break
 
30min
10:30am – 11:15am RCPA QAP: technical mock assessment
David Gan, The Australasian Immunohistochemistry Society and Princess Alexandra Hospital – Brisbane, QLD, Australia
and RCPA-QAP Team – St Leonards, NSW, Australia
45min
11:20am – 11:30am Wrap-up message.
Glenn Francis, President of the Australasian Immunohistochemistry Society
10min
11:30am – 12:00pm Farewell coffee, sandwiches, and cakes
 
30min
 

Last update on: 2024/02/08 06:50:56 UTC/GMT time.